Фудкост – це співвідношення собівартості страви та ціни, за якою ви її продаєте. Досвідчені ресторатори стверджують, що в закладі фудкост має становити 20 – 30%. Якщо ця цифра більша за 35%, час бити на сполох і вживати дієвих заходів.Mar 21, 2018
Середня норма фудкосту для кафе – 25%. Для ресторанів вона може варіюватися в діапазоні від 25% до 40%, для кав’ярень – від 12% до 16%. Якщо ресторатор ухвалює рішення знизити фудкост, то це може погіршити якість страв.
Фудкост (від англ. food cost – вартість їжі, продуктів) показує, який відсоток вартості страви витратили на продуктову складову. Розраховується він просто: собівартість страви ділиться на її підсумкову ціну, і результат множиться на 100%.
Прийнятною вважається націнка: фуд-маркет – 200-250%, кафе/кав’ярня – 350-400%, ресторан – 300%.