Шавлія застосовують у вигляді відвару або настоянки – для полоскання рота як в'яжучий і антисептичний засіб при стоматитах, яснах, що кровоточать, ангіні; у вигляді спринцювання – при гінекологічних захворюваннях. Інгаляції відварів або ароматерапевтичну ефірну олію рекомендують при запаленні дихальних шляхів.
Тому якщо вам подобається аромат та смак шавлії, Оптимальний варіант – спробувати чорний чай з додаванням листя та квітів шавлії. Такий напій можна пити кожен день, отримуючи задоволення та масу користі для здоров'я.
Їм посипають, безпосередньо перед подачею на стіл, курячі бульйони, яєчні страви (омлети, яєчні, верещаги), відварену рибу, тушковану яловичину, кладуть у м'ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів. Шавлія часто використовується як замінник розмарину в супи, до м'яса, дичини, птиці, а також до салатів.
Шавлія краще не використовувати при індивідуальній непереносимості, бронхіальній астмі, у період вагітності та грудного вигодовування, при захворюваннях щитовидки, артеріальної гіпертензії, гострому пієлонефриті, фенілкетонурії та при ендометріозі.