початковий – кухар 3 розряду – 3 рівень НРК; базовий – кухар 4 розряду – 4 рівень НРК; вищий – кухар 5-6 розряду – 5 рівень НРК.
Кухар 4 розряду повинен уміти Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м'ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
Після навчання ви будете: Знати: рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості, терміни та умови зберігання страв, правила експлуатації технологічного обладнання, використання виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів.
Кухар 3-го розряду. Займається приготуванням страв і виробів, які вимагають найпростішою кулінарної обробки. Варить овочі, робить каші, варить макаронні вироби, яйця. Смажить овочі, котлети, млинцеві вироби.
Щоб стати професійним кухарем, бажано мати профільну освіту, яку можна здобути в вузах за напрямом «Харчові технології», в коледжах та на спеціалізованих курсах.
Розряди кухарів: що це і скільки їх існує? Кваліфікація кухарів 3, 4 і 5 розряду. Як підвищити розряд з професії кухаря?