Харчова цінність продуктів харчування визначається насамперед енергетичною та біологічною цінністю складових її компонентів, а також пропорціями окремих видів компонентів у їхній загальній кількості.
Розрахунок енергетичної цінності продукції проводиться шляхом визначення кількості Ккал кожного показника: вуглеводів, білків, жирів і кислот на 100 гр…. або 100 мл на цілу упаковку:
- вуглеводи (1 гр.) – 3,75 Ккал;
- білки (1 гр.) – 4,0 Ккал;
- жири (1 гр.) – 9,0 Ккал.
Aug 3, 2017
Для розрахунку енергетичної цінності на 100 грам продукту перемножують білки, жири і вуглеводи, що містяться в ньому, на питому калорійність кожного компонента і отримують теоретичну калорійність продукту. Наприклад, для пельменів Домашніх харчова цінність 100 грамів становить: білки 11,4 г, жири 14,1 г, вуглеводи 21,3 г .