Ягоди вживають у свіжому вигляді, варять із них варення, желе, повидло, начинки для пирогів, компоти, роблять соки, вина, сушать і заморожують. Ягоди жимолості знайшли застосування і в медицині. Вони благотворно впливають на серцево-судинну систему, мають протизапальну, жовчогінну, сечогінну дію.
Ягоди жимолості рекомендують для тих, хто страждає на авітаміноз, що з’являється найчастіше після зими, коли організм потребує аскорбінової кислоти (вітаміну C). Сік зрілих плодів застосовують для лікування мікозів і виразок, а настоянки з квіток і листя зміцнюють здоров’я очей, горла і шкіри.
Дуже смачні зі стиглих ягід жимолості пиріжки, вареники, морси, варення, желе. Можна заморозити ягоди про запас або приготувати насичене за кольором і смаком цілюще вино і наливку. Калорійність сирих плодів невелика (приблизно 30-40 ккал), тому ці ягоди використовують у дієтичному та лікувальному харчуванні.
Ягоди жимолості дуже корисні: вміст вітаміну С в них вищий, ніж у лимонах, полуниці, перцях. З’їдаючи всього 100 г жимолості, ми отримуємо денну норму цього вітаміну. При цьому жимолость значно дешевша за лохину. Жимолость також називають ягодою молодості, адже захищає наші клітини організму від старіння.