У кишечнику вітамін D здійснює регуляцію активного всмоктування кальцію, що надходить з їжею – процесу, майже повністю залежить від дії цього гормону: взаємодія 1,25(ОН)2-вітаміну D з його рецептором підвищує ефективність кишкової абсорбції кальцію на 30-40% [1–4].
Американські вчені з'ясували, що одночасний прийом кальцію і вітаміну D у формі харчових добавок значно підвищує ризик інсульту. Це підтверджує дослідження Університету Західної Вірджинії, у якому взяли участь понад п'ятсот тисяч людей. Вітамін D і кальцій необхідні людині для зміцнення кісток.
Кальцій і вітамін D взаємопов'язані: молоко та кисломолочні продукти містять біодоступний кальцій, але добре засвоюється він лише за достатньої кількості вітаміну D в організмі. Лише у співдружності два цих елементи зменшують ризик розвитку остеопорозу.
Достатнє надходження кальцію необхідно для профілактики та лікування остеопорозу, а також артеріальної гіпертензії. Але кальцій не засвоюється, якщо в організмі є дефіцит вітаміну D та магнію. Приймати кальцій у цьому випадку просто безглуздо.