Ягоди черемхи промити, перебрати, залити водою та варити близько 40 хвилин на повільному вогні. Після цього ягоди остудити і протерти через сито, капроновий мішечок або навіть чисту тюль, залежно від того, що знайдеться під рукою. Таким чином м'якоть пройде через отвори, а кісточки залишаться.
Такому упередженню існує цілком практичне пояснення. Справа в тому, що під час цвітіння чагарник поширює дуже сильний аромат, що викликає у чутливих людей сильну мігрень, а алергіків – напади ядухи. Проте наші пращури вірили, що таке сусідство може завдати й інших неприємностей.
У жодному разі не можна вживати плоди черемхи з кісточками або заварювати подрібнені ягоди – це загрожує отруєнням!
Терпкий смак ягід підходить для приготування компотів, настоянок, варення, начинок у пироги. У готовому вигляді настойка на черемху, приготовлена за фото рецептом на сайті, набуває красивого кольору, запаху і дуже делікатного смаку. З перемелених ягід черемхи роблять борошно для випікання.