Як стверджує видання Medical News Today, низький глікемічний індекс має солодку картоплю. Теж саме можна, можливо сказати про картоплю "ямс". А ось відмовитися діабетикам слід від білої картоплі, а ще від таких страв, як картопляне пюре, картопля фрі.
Картопля відносять до продуктів із високим глікемічним індексом (ГІ), які не рекомендують вживати людям із діабетом 2-го типу. Раціон при цій хворобі, навпаки, має бути багатий на страви з низьким ГІ – напр., цільнозерновий хліб, бобові чи рис басмати.
Приклади: молоко та кисломолочні продукти звичайної жирності або нежирні/знежирені, сири менше 30% жирності, сир менше 4% жирності, яйця, нежирні сорти м'яса, риби, макаронні вироби, хліб та нездобні хлібопродукти, крупи; фрукти, картопля, кукурудза, зрілі зерна гороху та квасолі.