Прямий нюх – це вдихання аромату чаю або чайних листя через ніс. Летючі частки проходять через ніздрі і відразу потрапляють на рецептори нюхової цибулини та дають першу інформацію про смак. Ретроназальний нюх стартує вже після того, як ви зробите ковток.
Дегустація – це прийом для оцінки чаю, що проводиться за допомогою виключно органів чуття, без будь-яких апаратів та досліджень. На Мацестинській фабриці ще на етапі обробки листя чаю технологи перевіряють, чи чайна маса відповідає всім проміжним характеристикам (перевірка вологості чайний маси).
Тітестер називають професійного дегустатора чаю (від англійського tea – чай, taster – дегустатор). Дегустація чаю – Складний процес, який вимагає концентрації та великого обсягу знань про продукт. Тітестер проводить детальний аналіз сухого листя та чайного настою.