Краще використовувати шишки середніх розмірів і залежно від об’єму самовара 3-5 штук буде цілком достатньо. Коли вугілля добре розгорілося, а вода ще не закипіла, шишки закладають у глечик, і після чого жар можна роздмухати.
Паливо для розпалювання може бути різним – у кожного свої уподобання. Ми зупинилися на деревному вугіллі та дровах із яблуні. Розпалювачі також вибирають тріску, бересту, лучину або шишки. Все це чудово підходить для розпалювання самовара.
Найчастіше у виробництві апаратів використовують латунь. Латунь – це сплав на основі міді з додаванням цинку. Якщо в сплаві цинку більше, то прилад буде з жовтим відтінком.
Універсальний порядок розпалювання самовара – скіпи або береста, вугілля, дрова. Тонкою деревиною розпалюють вогонь, вуглець дає сильний жар знизу, тріски підтримують температуру і роблять ароматний чай. Після закипання дрова довше тримають гарячу воду, ніж вугілля.