Халапеньо можна вирощувати у горщиках у приміщенні наприкінці зими, а потім перенести у відкритий ґрунт, коли мине небезпека заморозків. Якщо аналіз ґрунту виявив низьку кількість поживних речовин, перед посадкою корисно додати збалансоване добриво.
Назва походить від міста Халапа (штат Веракрус), де традиційно вирощується цей перець. Термін вирощування 70-80 днів. У висоту рослина досягає 1 м. З кожного саджанця можна зняти від 25 до 35 плодів, у міру їх росту та дозрівання.
Важливо правильно формувати халапеньо. Для цього, коли на рослині з'явиться перша (коронна) квітка, що утворюється в першому роздоріжжі, її необхідно видалити. Видаляють у перцю і пасинки, і нижнє листя, розташоване до першої розвилки. Рослини формують у 2 стебла у теплиці та у 3–4 у відкритому грунті.