Ви напевно помічали, що в жорсткою воді мило дуже погано милитися і утворює брудні пластівці. А в м'якій воді все по-іншому – вода здається милкою на дотик і без жодного мила. Це результат дії солей жорсткості.
Якщо в воді міститься занадто багато солей кальцію та магнію, то погано піняться порошки, мило і будь-які миючі засоби, зате змиваються дуже легко. А в м'якій воді все навпаки. Але вплив жорсткості води помітно не тільки в побутовій сфері, але і для здоров'я, шкодить як надмірно жорстка, так і м'яка вода.
При спробі розчинити мило в твердій воді, аніони жирних кислот утворюють зв'язки з катіонами кальцію та магнію Ці зв'язки настільки міцні та великі, що їх легко помітити за утворенням пластівців на поверхні води.
З усіх боків м'яка вода більш вигідна, крім того, що вона сприяє розвитку корозії. До недоліків також можна віднести і те, що її небажано вживати дуже часто, тому що в ній міститься невелика кількість мінеральних солей, а організм людини потребує великої кількості вітамінів.