В яких продуктах є холестерин?
- мізки свинячі та яловичі від 1300 до 3000 мг холестерину;
- куряча печінка 490-520 мг;
- жирні частини свинини 380 мг;
- нирки 350-500 мг;
- яловича печінка та лососева ікра 300 мг;
- жовток 1 яйця 180 мг (тому слід обмежуватись 1-2 жовтками на день);
- курячі сердечка 150-170 мг.
Зокрема, винуватцями підвищення рівня холестерину є продукти з високим вмістом насичених жирів – жирне м'ясо, сир, масло та печиво. Як деякі продукти можуть підвищити рівень холестерину, так інші можуть допомогти його знизити, тому додайте у сніданок ці три продукти.
Продукти для зниження рівня холестерину
- Лосось
- Овес
- Горіхи та насіння
- Цитрусові
- Оливкова олія
- Бобові
- Авокадо
- Какао
Лікарка порекомендувала споживати менше жирного м'яса, ковбас, випічки, сирів і десертів, оскільки вони підвищують рівень холестерину. Натомість варто вживати продукти, збагачені станолами і стеринами – молоко, йогурти і спреди.
Продукти, що допоможуть знизити холестерин, такі:
- риба — скумбрія, лосось, сардини, оселедець;
- злакові та крупи — гречка, вівсянка, ячмінь, цілозерновий хліб, висівки;
- фрукти та ягоди з кісточками — вишня, черешня, слива, персик, абрикос, малина;
- морква;
- горіхи та насіння;
- бобові;
- олія авокадо, льону, оливкова;
Любителям м’яса важливо знати, скільки холестерину міститься в ньому і яке м’ясо містить найбільше ліпопротеїнів низької щільності. Хімічний склад м’яса виглядає так: білок – до 22%, вода – до 72%, ненасичені жири – до 48%. Саме ненасичені жири впливають на рівень холестерину у крові. …