“КарбонаТ” і “карбонаД” – два абсолютно різні слова. Коли маються на увазі хімічні солі, будматеріали, сода, треба писати “карбонаТ”. Якщо ж ідеться про делікатесну французьку страву зі свинини, пишемо “карбонаД” .
carbonade (від лат. carbo – вугілля: “м’ясо, засмажене на вугіллі”) – шматок свинини спинно-поперекового відруба (як правило, корейка), смажений або запечений.
Карбонати – солі та ефіри вугільної кислоти (H2CO3). Неорганічні карбонати поділяють на середні, або просто карбонати, що містять аніон СО32-, і кислі (гідрокарбонати або бікарбонати), що містять аніон НСО3-.
Карбонат кальцію – це неорганічна сполука, яку досить широко використовують у побуті та промисловості. Ця природна сировина також відома як кальцит або сіль вугільної кислоти і кальцію.