Вони допомагають формувати калові маси. Нерозчинна клітковина стимулює стінки кишечника на виділення слизу (муцину) та рідини. Волокна вбирають воду, формуючи калові маси, а додатковий слиз допомагає просувати їх через кишечник і виводити з організму.Sep 2, 2020
Клітковина допомагає зробити стілець регулярним та підгодовує корисні бактерії кишечника. Вона буває розчинною та нерозчинною, і обидва типи однаково важливі для здорового травлення. Розчинна клітковина вбирає рідину та утворює гелеподібну субстанцію, яка полегшує просування калових мас по ШКТ.
Достатньо 2 столові ложки клітковини залити густим соком, кефіром чи йогуртом. З'їсти суміш бажано натщесерце, за 20-30 хвилин до їди. Дієтична клітковина скорочує час перебування їжі у шлунково-кишковому тракті. Чим довше їжа затримується у стравоході, тим більше часу потрібно для її виведення.
Нерозчинна клітковина Груба, нерозчинна, подібно до «мітлі», очищає стінки кишечника та стимулює його перистальтику. Однак велика кількість нерозчинних волокон може викликати підвищене газоутворення в кишечнику і навіть спастичні болі.