Тривалість пророщування ячменю – 6-7 днівжита – 4-5 днів (Остання доба жито не поливають водою). Готовність визначають за розміром паростка (корінець). Для житнього солоду довжина паростка не повинна перевищувати довжини зерна, для ячмінного нормою вважається корінець, який довший за зерно в півтора-два рази.
Ячмінь ярий рекомендують висівати на глибину 3-4 см, а за відсутності опадів та вологи в ґрунті до 5 см. Одночасно з посівом слід обов'язково проводити ущільнення ґрунту важкими котками.
Сухий ячмінь містить трохи більше 12% води. Для першого замочування використовується вода температурою 14-17 градусів та після 8 годин вологість ячменю вже становить 32-35%, у цей момент воду зливають та залишають ячмінь відпочивати близько 12 години.