Черемша́, Колба́, або Цибуля ведмежа, Дикий часниќк (лат. Állium ursínum) – багаторічна трав’яниста рослина, вид роду Цибуля (Allium) підродини Цибулеві (Alliaceae) сімейства Амарилісові (Amaryllidáceae).
Квітки тулбагії мають трубчасту форму і приємно пахнуть. Листя рослин виділяє запах часнику, тому його можна використовувати як прянощі. Тулбагія віддає перевагу сильно зволоженим місцям. Рослина цвіте з липня до жовтня.
Дикий часник більше відомий у народі під назвою черемша. Він хоч і цибулинна рослина, а аромат і смак має як у звичайного часнику. Городники і дачники полюбили його за невибагливість і гарний урожай.
Черемшу (ведмежу цибулю) їдять як у свіжому вигляді, так і використовують її в салатах, супах, овочевих стравах. Вона має успіх і як начинка для пирогів. Рослину також солять і маринують. На Кавказі черемшу переважно використовують для приготування гарячих страв.