Пивоваріння є одним з найдревніших виробництв. За клинописами вчені встановили, що в Стародавньому Вавилоні варили пиво за 7000 років до н. е. Там було відомо 16 сортів хмільного напою, а основною сировиною для пивоваріння були ячмінний солод і пшениця.
Під час приготування напою, пиво проходить етап бродіння в старовинних підвалах при температурі +2 градуси. Бродить пиво протягом 7 днів, а потім ще 11 днів доброджує.
Виходить у цьому пиві — 4,35 % вагарного алкоголю. Іншими словами у півлітровій пляшці пива міститься 20 мл чистого спирту (у міцних сортах до 40—50 мл). Таким чином, пляшка пива міцністю 5 % об. відповідає приблизно 60 мл горілки.
Способи фільтрування Пиво фільтрують через фільтраційну масу або через діатомітові фільтри; використовують також освітлення сепаруванням.
Наприклад пиво, як найбільш поширений слабоалкогольний напій, яке випите в обсязі 0,5 літра, повністю виводиться з організму протягом 2-2,5 годин; літр пива виводиться з організму через 4,5-5,0 годин, але повне виведення 1,5 літрів – це близько 7 годин.
Однак іноді може виникнути ситуація, коли бродіння пива слід зупинити. Існує кілька причин, через які може виникнути необхідність зупинити процес бродіння пива.