Розрахунок здійснюється за формулою: ФОП = Порівн. ЗП – сума всіх виплат співробітникам компанії (що включаються до ФОП), поділені на 12; Штат – середньооблікова чисельність співробітників).
Норма ФОП у світовій індустрії сервісу, розваг та гостинності – 20-25% від валової виручки. Зарплати працівників не повинні виходити за ці межі. 20% – добре, 25% – допустимо, але все, що більше – знижує прибуток або банкрутує підприємство.
ФОП = ЗП + ПР + ОТП + МП. Алгоритм розрахунку фонду оплати праці, формула якого представлена вище, є схематичним, і розрахунок ФОП (як і розрахунок фонду заробітної плати) у різних компаніях може проводитися за більш детальним або скороченим варіантом формули в залежності від складу ФОП та ФЗП.