Так як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.
– Перед консервацією потрібно проводити термічну обробку грибів: варіння або смаження потрібно продовжувати півгодини. -Сушіння грибів знищує збудників та їх токсини (ботулотоксин). -Перед заморожуванням гриби потрібно проварити в розсолі протягом 20 хвилин, остудити і розфасувати в пакети для зберігання морозильної камери.
Захворювання ботулізмом проявляється через 12-72 години після прийому грибів у їжу. Клінічні прояви захворювання ботулізму: головний біль, сухість у роті, нудота, блювання, пронос, судоми, утруднення ковтання та порушення зору (предмети двояться, стають розпливчастими).