Зіра використовується для ароматизації хлібних та кондитерських виробів, страв із кисломолочних продуктів. Пряний і насичений смак набувають присмачені зірою картопляні супи, риба, овочеві салати, смажені, запечені та тушковані страви зі свинини. Цю приправу часто використовують при засолюванні огірків, помідорів.
Зіра має корисні властивості, сприяє нормалізації травлення та засвоєнню їжі. Насіння зіри містять ефірні олії, тимол, куміновий спирт та інші речовини. Зіра здатна надавати сечогінну дію, виводити шлаки та збуджувати апетит. Спеція зіра – Відмінний антисептик, сприяє лікуванню шкірних захворювань.
Зіра входить у суміш для приготування каррі, її додають у пловз нею смажать м'ясо. Цю пряність, яка в Європі більше відома під ім'ям кумін, також використовують у парфумерній продукції та медицині.
У більшості рецептів кількість зіри складає 1-2 ч. л. на 1 кг рису. Додають пряність при обсмажуванні шматків м'яса (Перед закладкою рису), так вона краще розкриває свій неповторний смак і аромат.