Вагітній корисно вживати багато рослинної їжі, а саме овочі, фрукти, зелень. Для нормального розвитку плода необхідно вживати також тваринний білок, який міститься в м'ясі, рибі та молочних продуктах. Необхідно враховувати, що найкраще їсти свіжі фрукти, оскільки вони більш корисні, ніж ті, що термічно оброблені.
Список шкідливих продуктів
- Жирна та смажена їжа. Така їжа може викликати печію та проблеми з травленням;
- Соління, копченості та гостра їжа. …
- Міцний чай, кава та газовані напої;
- Морська риба. …
- Напівфабрикати;
- Екзотичні фрукти. …
- Алкоголь.
Їсти вагітним рекомендують невеликими порціями, але по 5-6 разів на день. При цьому бажано не перевищувати рекомендовану норму калорій, щоб не набирати зайву вагу, але і не обмежувати себе в найнеобхіднішому.
Перший сніданок (900- 30% добового раціону): молочна каша з маслом або варене яйце (яєчня), хліб з маслом і сиром, чай або кава з молоком. Другий сніданок (1200- 20% добового раціону): сир зі сметаною, фрукти, чай.
Перший триместр
- фаст-фуд;
- копченості;
- жирну та гостру їжу;
- консерви;
- екзотичні продукти;
- газовані напої;
- продукти з вмістом алергенів;
- сирі яйця;
Щоб безпечно вилікувати нежить при вагітності, необхідно ефективно та безпечно промивати ніс, для цього можна придбати фізрозчин, але краще застосовувати готові препарати на основі морської води і солі, наприклад Нормарин Синус.
Фрукти та овочі під час вагітності. Важливо споживати щонайменше 5 порцій різноманітних фруктів і овочів щоденно – будь то свіжі, заморожені, консервовані, сушені або звичайні. Ретельно мийте їх перед вживанням. Одиниця виміру порції фруктів або овочів становить приблизно 80 грамів.