Всмоктування поживних речовин відбувається в кишкових ворсинках – виростах кишкової стінки. Поверхня кожної ворсинки покрита одношаровим епітелієм, під яким розташовані кровоносні судини. Вони надходять продукти розщеплення крохмалю (глюкоза) і білків (амінокислоти).
Процес всмоктування відбувається у шлунку, тонкому та товстому кишечнику. Але у шлунку кількість речовин, які надходять у кров, Незначно. Найбільше поглинається органічних речовин у тонкому кишечнику. Амінокислоти та глюкоза потрапляють у кров.
Молекули білків, нуклеїнових кислот та інших біополімерів (а також сахарози та лактози) у процесі травлення розщеплюються до мономерів, розчинних у воді. Саме у водному розчині вони проникають із просвіту тонкого кишечника до кишкового епітелію, а звідти — до капілярів.
У тонкій кишці відбувається остаточне розщеплення речовин до простих з'єднань та всмоктування продуктів, що утворилися в кров та лімфу. З білків утворюються амінокислоти, зі складних вуглеводів – глюкоза, та якщо з жирів – гліцерин і жирні кислоти.