Крім м'яса і молока високий вміст білка можна знайти в бобових, грибах, горіхах, насінні, цільно зернових крупах і навіть в овочах, хоча не всі містять всі незамінні амінокислоти. При цьому рослинні білки, що містяться, наприклад, у гречці, кіноа або сої, є повноцінними, оскільки мають усі незамінні амінокислоти.
Білки мають транспортну функцію і містяться в:
- м'ясі;
- рибі;
- птиці;
- субпродуктах;
- морських продуктах;
- яйцях;
- бобових (квасоля, сочевиця, горох, нут та їхні похідні типу хумусу);
- деяких горіхах та насінні (мигдаль, гарбузове, кунжут);
Спельта – рекордсмен за вмістом білка, амінокислот, клітковини та вітамінним складом серед всіх видів зернових. За вмістом білка вона є рівноцінною заміною м'ясу. Спельта містить 18 незамінних амінокислот, які не можуть бути отримані з тваринною їжею.
За вмістом білка змагається з грудкою навіть мигдаль – в ньому приблизно на грам більше білка. А що стосується яйця, то в будь-якому м'ясі або рибі білка буде стільки ж або навіть трохи більше.
Яєчний протеїн Даний вид протеїну виготовляють з білків яєць і він справедливо вважається найкращим за рівнем засвоюваності. Яєчний білок складається з альбуміну, який дуже близький до м'язових тканин людини за складом амінокислот.
Де найбільше білків? ТОП-40 продуктів. Які тваринні та рослинні джерела білку? В яких продуктах їх …