Сьогодні під декантером розуміють не лабораторний атрибут для хімічних досліджень, а графин для вина. А декантацією прийнято називати переливання вина з пляшки до посудини-декантера перед подачею напою на стіл. Винний декантер покликаний покращувати смакові та ароматичні властивості вина та радувати око грою його кольору.
Це графин із вузьким шийкою і широким тілом. Декантування усуває таніни, що містяться в молодому вині, що суттєво покращує його смак та знижує негативні наслідки для організму. Крім того, це дозволяє позбутися кристалічного осаду. У побуті процес часто називають «дати провину подихати».
Та й взагалі, що це за декантер, для чого потрібен? Це посудина, яка використовується для зберігання та подачі різних алкогольних та безалкогольних напоїв. Нагадує пляшку або глечик. Декантери найчастіше виготовляють зі скла або кришталю, рідше з порцеляни.
Декантер для вина – Скляний графін, який потрібний не тільки як елемент прикраси подачі вина, але й для найповнішого розкриття букету смаку та аромату.