Замінити маргарин можна рослинною олією – з розрахунку 3/4 кількості маргарину, що фігурує в рецепті. Рослинна олія містить більш корисні для здоров’я ненасичені жирні кислоти (хоча теж дуже калорійні).
Основними технологічними етапами виробництва маргарину є: емульгування, пастеризація, кристалізація та пакування, темперування і зберігання. Емульгування – розподіл однієї рідини в іншій у вигляді крапель у спеціальних змішувачах (преміксах) при інтенсивному перемішуванні.
Основною сировиною для виробництва маргарину слугують різні рослинні та тваринні жири, які піддають процесу гідрогенізації (тобто переводять із рідкого стану в твердий). Для надання маргарину кольору вершкового масла в нього вводять харчові рослинні барвники.