Для визначення амінокислот, що входять до складу білка використовують методи, засновані, як правило, на частковому або повному гідролізі поліпептидного ланцюга. Зазвичай проводять кислотний або ферментативний гідроліз білка та амінокислоти аналізують різними хроматографічними методами.
Зміст незамінних амінокислот в їжі Лейцин міститься у м'ясі, рибі, бурому рисі, сочевиці, горіхах, більшості насіння. Лізін міститься у рибі, м'ясі, молочних продуктах, пшениці, горіхах. Метіонін міститься у молоці, м'ясі, рибі, яйцях, бобах, квасолі, сочевиці та сої.
Вміст пробірки нагрівають до кипіння (1-2 хв). До отриманого лужного розчину додають 5 крапель розчину ацетату свинцю(II) і знову кип'ятять реакційну суміш. Спостерігається поява сіро-чорного осаду. Триптофан, реагуючи у кислому середовищі з альдегідами, утворює забарвлені продукти конденсації.
Амінокислота – це азотовмісна органічна сполука, у складі якої є як аміногрупа, так і карбоксильна група. Білки – Органічні полімери, до складу яких входять залишки амінокислот, з'єднані пептидним зв'язком. Кількість амінокислотних залишків у білках зазвичай понад 50.