Утворення шкаралупи починається з осадження кристалів карбонату кальцію та глікопротеїнів на зовнішній мембрані (мінералізація). Кристали карбонату кальцію осідають з постійною швидкістю близько 0,33 г/год. Для правильного формування рівної оболонки, яйце в шкарлуповій залозі обертається.31 Aug 2014
За словами вчених, шкаралупа формується в процесі проходження яйця по яйцепроводу птиці. Тверда оболонка з’являється в результаті кристалізації аморфного карбонату кальцію.
Це тонкі осколки кісток, які розвиваються в серединних порожнинах більшості її кісток. У момент кальцинування шкаралупи ці запасні кісточки розсмоктуються, вивільняючи кальцій, що йде на будівництво шкаралупи, і фосфати, які викидаються із сечею.
У білих і коричневих яєць однакові поживні властивості та міцність шкаралупи. Її колір залежить від породи та забарвлення самої курки. Білі яйця зазвичай несуть особини білого кольору, а коричневі – відповідно, темні, рябі.