Ще один спосіб перевірки – йод. Крапля йоду визначить чи є в сметані добавка крохмалю. Крохмаль при змішуванні з йодом дає синюватий відтінок – погана сметана одразу посиніє..
Деякі виробники використовують для покращення консистенції сметани крохмаль. Його наявність дуже просто виявити в домашніх умовах: йод або люголь змішайте з невеликою порцією сметани та спостерігайте за реакцією. Неякісна сметана, Що містить крохмаль, синіє.
Як визначити якість сметани на ринку Гарна сметана має однорідний, трохи кремовий відтінок. На поверхні не повинно бути плям, особливо темного кольору – це говорить про розмноження плісняви. Розгляньте консистенцію.
Сметана, В якій є ЗМП при зміні температури практично не змінюється. Зміни відбудуться і зі справжнім сиром. При кімнатній температурі він не змінить свій колір, але прокисне. Якщо сир «пальмовий», він покриється скоринкою жовтуватого кольору, завітриться, а його смак залишиться колишнім.