Для приготування доппіо знадобиться вдвічі більше кави, ніж на звичайний еспресо, і вдвічі більше води: 14 г суміші арабіки та робусти тонкого помелу на 60 мл чистої води.. Об'єм одержуваного напою – 50-60 мл.
Доппіо – Це просто подвійне еспресо. Нічого складного. Головне, не переплутати його з американо, де еспресо розбавляється водою. Принципова відмінність доппіо у тому, що подвоюється кількість не лише рідини, а й кава – і таким чином міцність напою зберігається.
Доппіо подають відразу ж після приготування в товстостінних чашках, а п'ють якомога гарячіше. Разом з кавою гостю пропонують склянку негазованої води кімнатної температури, ложечку, цукорницю або наклейку цукру. Перш ніж пити кави потрібно зробити ковток води, щоб очистити рецептори.
Найчастіше кава доппіо плутають з кавою лунго. Але їхня принципова різниця полягає в тому, що лунго готується з однієї порції меленої кави, але з подвійною кількістю води. Та й смаком напої абсолютно не схожі. Доппіо на смак нагадує звичайний еспресо, а лунго відрізняється злегка паленим та гіркуватим присмаком.