При зіткненні з кислим середовищем сода вступає з нею реакцію, розпадаючись на сіль, воду і вуглекислий газ. Цей самий вуглекислий газ і розпушує тісто, надаючи йому пишність і пористість.Sep 9, 2009
Двовуглекисла сода – бікарбонат натрію NaНСO3, часто звана також харчовий содою застосовується як основний або додатковий розпушувач при випіканні (так як при нагріванні виділяє вуглекислий газ), виготовленні кондитерських виробів, виробництві газованих напоїв та штучних мінеральних вод.
Змішуємо в мисці сухі компоненти: віночком добре збиваємо їх разом кілька секунд для повного дотику структур. (Гасити соду кислотою не потрібно, Тому гасінням що ми викликаємо реакцію достроково і до моменту випічки все повітря зникне).
Використовується в промисловості, харчовій промисловості, в медицині як нейтралізатор хімічних опіків шкіри та слизових оболонок концентрованими кислотами та для зниження кислотності шлункового соку. Також застосовується у буферних розчинах.