Чи треба гасити соду? Однозначно так. Річ у тім, що в тісто для випічки варто додавати не просто оцет і соду, а те, що виходить у результаті їхньої взаємодії. Ацетат натрію має високу термічну стійкість, отже, в умовах випікання продукт не розкладається на газоподібні складові.
Для підняття тіста соду необхідно гасити оцтом або соком лимона. Так, більшість вуглекислого газу випаровується одразу на ложці, але все ж таки завдяки тому, що оцту чи соку значно більше за соду, реакція продовжує відбуватися і під час випікання. У підсумку ти отримаєш пишну і м’яку випічку.
Ось його-то бульбашки і дають ефект, подібний до дріжджів: вони перетворюють тверде і липке тісто на пишний і приємний на смак продукт. Навіщо гасять соду? Річ у тім, що сама по собі вона не розпадеться настільки швидко і повноцінно, щоб дати бажане розпушення.