Щоб приготувати настій потрібно 1 ст. ложку плодів залити стаканом (200 мл) гарячої кип'яченої води та настоювати на водяній бані 15 хв. Потім відвар необхідно процідити, а залишок обов'язково віджати. Приймати настій у теплому вигляді по 100 мл за 30 хв.
16 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 30 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують, залишок віджимають до процідженого відвару.
Ягоди глоду Представник сімейства розових, глід — великий кущ, укритий гострими колючками. Ягоди збирають повністю дозрілими восени до перших морозів. Ягоди глоду часто мацерують у трав'яному оцті та сиропах, настоюють у вигляді чаю з глоду або використовують для приготування настоянок.
В даний час листя глоду і квіти використовуються для лікування застійної серцевої недостатності і захворювання коронарної артерії. Іноді він також використовується для лікування гіпертонії і серцевої аритмії. Він також використовувався для подолання проблем з травленням і нирками.
Настойку глоду призначають при функціональних розладах діяльності серцево-судинної системи (нейро-циркуляторні дистонії таін.), а також як допоміжний лікарський засіб при легких формах порушень серцевого ритму (миготлива аритмія, пароксизмальна тахікардія) та на початкових стадіях артеріальної гіпертензії.
Беремо ягідки сушені (я міксую глід, шипшину, терен), обдаємо кип'ятком, щоб промити, кидаємо в киплячу воду, проварюємо кілька хвилин, настоюємо хвилин 30-ть чи більше. А потім додаємо в чай для вітамінізації. Глід корисний насамперед для серця, а також помічний для зміцнення судин та для підтримки нервової системи.
Глід відноситься до сімейства Crataegus. До даного класу відноситься понад 100 видів чагарників і дерев, з них близько 30 зустрічаються на території України. До їхнього …