У нас часто запитують, що таке паюсна ікра. Це чорна ікра з осетрових риб, яка готується методом посолу в теплому сольовому розчині (тузлуку), а потім спресовується у щільну масу. Вона виходить досить калорійною і має насичений смак.
Зерниста ікра Ікринки в зернистої ікри не пов'язані між собою і залишаються кулястими. Для досягнення цього свіжа сира ікра протирається на гуркоті (решете), при цьому ікринки, проходячи крізь отвори гуркоту, що суворо відповідають їх діаметру, залишаються цілими і очищаються від плівок і жилок ястика.
Найціннішою та найкращою ікрою прийнято вважати ікру білуги. Білуга – дивовижна риба, здатна досягати величезних розмірів і доживати. ікра – Найрідкісніша і найдорожча.