Щоб мед не кристалізувався якнайдовше, його варто зберігати у темному місці з температурою повітря від +18ºС до 24ºС.
Якщо мед треба розтопити швидко, і деяка втрата корисних речовин не страшна (наприклад в кулінарії), його можна нагрівати у гарячій воді, чи навіть у мікрохвильовці [7]. Принаймні ми не знайшли жодних наукових досліджень, які доводять, що це може зробити мед токсичним.
Ідеально підійде звичайна паперова серветка або паперовий рушник. Нанесіть на папір крапельку меду. Якщо навколо неї з'явиться вологий слід – це підтвердження того, що у меді є доданий цукор.
Зробити мед рідким можна і на батареях опалення, якщо вони не надто гарячі. Невелику кількість рідкого меду можна отримати, поклавши в ємність з ласощами шматок лимона. Усю банку кислота не розтопить, але чайну ложку холодного рідкого продукту ви отримаєте вже за кілька хвилин.
Тільки акацієвий мед не кристалізується, або кристалізується повільно (за що особливо цінується), він може залишатися рідким до двох і більше років. Якщо квітковий мед не кристалізується до пізньої осені – це підробка або мед піддавався термічній обробці.
Чому мед пахне карамеллю? Карамельний присмак меду свідчить про те, що його витримували за високої температури, що неприпустимо. Як визначити гретий мед чи ні?