納豆 натто:, “боби, що зберігаються”) – традиційна японська їжа, вироблена зі зброджених соєвих бобів. Особливо популярний на сніданок. Має специфічний запах і солодко-солоний смак із гіркуватістю, а також липку, тягучу консистенцію.
Японці називають натто суперїжею і вважають, що воно розріджує кров, знижує рівень холестерину, зменшуючи тим самим можливість розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема інсультів. Для країни, населення якої – одне з найстаріших у світі, це особливо важливо.
Вимити соєві боби та замочити їх протягом 9-12 годин (триваліший час витримки рекомендується в холодні місяці). Пропорція має бути така: близько 3 частин води на 1 частину соєвих бобів. У підсумку має вийти від 8 до 12 склянок бобів.
Натто, ферментовані соєві боби, є незамінною стравою японської кухні, яка продається в будь-якому супермаркеті в Японії.