Замочування та обробка насіння перед посівом на розсаду – Замочити їх потрібно у двох розчинах. Перший — із марганцевокислого калію, — пояснює Людмила Шубіна, агроном, кандидат сільськогосподарських наук. – Потрібно зробити 1-відсотковий розчин. Розводимо 1 г марганцевокислого калію в 100 мл води.
Замочування насіння у натуральних поживних сумішах мед – у розчині 1 ч. л. меду на склянку води насіння витримують протягом доби; сік алое – в розчині свіжого соку алое і води (1:1) насіння також замочують на добу (обов'язково в неметалевому посуді!);
Час замочування насіння залежить від культури, що вирощується. Наприклад, насіння кропу, цибулі, петрушки та моркви замочують 48 годин; насіння кабачків, буряків, огірків, кавуна, капусти, томатів – 17-18 годин; а ось горох і квасоля достатньо замочувати 12-15 годин.