Всі алергени поділяють на дві групи: ендоалергени, що утворюються всередині організму (клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними та іншими впливами); екзоалергени – речовини, що впливають на людину зовні.2 вер. 2020 р.
Алергічний процес має три основні стадії розвитку (за А. Д. Адо).
Харчові алергени. До найбільш поширених харчових алергенів належить: кава, какао, шоколад, цитрусові, полуниця, суниця, яйця, м'ясо тварин і птахів, мед, риба, ікра, краби, раки, молоко, морква, буряк, томати, гречана крупа, злаки (жито, пшениця, пшоно, рис, кукурудза), бобові, горіхи.
Розрізняють кілька основних видів алергії: побутова, харчова, на укуси комах, на медичні препарати, на тканини. Тож симптоми алергії можуть викликати різні подразники.
Кумбсон і Джелл виділили чотири типи гіперчутливості — I, II, III, IV, але на практиці вони не обов'язково зустрічаються порізно. Реакції перших трьох типів відбуваються за участю антитіл, реакції четвертого — переважно Т-лімфоцитами і макрофагами.
У малюка найчастіше спостерігається дерматит, екзема, кольки, диспепсія і розлад шлунку. Алергія на пилок квітучих рослин (поліноз). Як правило, розвивається до 6-8 років і проявляється головним болем, ринітом, сльозотечею, рінокон'юнктівітом, кашлем.
Скільки видів алергенів? Панель алергенів "Універсальна (розширена)" складається з 20 алергенів , що часто викликають сенсибілізацію в організмі людини