Також слід враховувати, що самовар на 3 л закипає в середньому за 10-15 хвилин (і жаровий, і електричний), а на 5 л – за 15-20 хвилин.Feb 11, 2021
В підсумку, самовар закипає дуже швидко. Для прискорення процесу вогонь роздмухують за допомогою чобота і надягають трубу, що забезпечує тягу. Щоб вода закипіла швидше, вогонь періодично роздмухують. Для цього використовують спеціальний отвір у нижній частині корпусу.
Мабуть, більше ніяких особливих секретів, як гріти самоварі ні. Стан води можна визначити на слух: прилад, що гріється, «співає», майже закипілий – «шумить», а киплячий – вирує та «фиркає».
При топці самовару дровами в нижній частині жарового глечика відбувається розкладання деревини на вуглець, який піднімається, перемішуючи з повітрям, тому згоряння відбувається лише у верхній частині труби. При цьому максимальна температура концентрується угорі, а вода закипає нерівномірно.