На Київській Русі пряники з'явилися приблизно у 9 столітті. Тоді вони мали назву «медовий хліб». Саме мед становив майже половину від усіх інших інгредієнтів, також туди додавали ягідний сік та житнє борошно.19 лист. 2021 р.
Про печиво з медом (прадавні пряники) знали вже в Стародавньому Єгипті. У Стародавньому Римі їх називали panus mellitus («медовий хліб»): їх і випікали з медом. На теренах Київської Русі їх називали «медовим хлібом», який відомий з 9 століття.
ПРЯНИК, а, ч. Солодке печиво у вигляді товстого коржика, приготовлено на меду, патоці або цукровому сиропі з доданням прянощів.
Панянки були різних розмірів: від 20 см до 60 см. Найбільших панянок дарували хрещеникам. Дівчатам дарували власне панянок, хлопцям — коників.
Сам пряник з'явився в Стародавньому Єгипті. Тамтешні пекарі стали додавати в тісто усілякі прянощі для аромату. До речі, звідси і походження слова "пряник" – з додавання прянощів. Щоб випічка зберігалася якомога довше і не псувалася, єгиптяни придумали додавати в неї мед.
Ча́шка, або філіжа́нка чи горнятко (діалектизм) — невелика посудина (частіше з вушком), переважно з порцеляни, фаянсу, з якої п'ють чай, каву та інші напої. Зазвичай використовується з відповідним блюдцем.
Пряник вважається російським кондитерським виробом, частиною культурної спадщини країни. Багатьом цікаво: а як з’явилося це частування? Звідки на Русі з’явилися пряники Історія на це питання не дає відповіді. Достовірно …