Orecchiette – ореккьете або вушка. Невелика кругла паста діаметром не більше 2 см, зовні схожа на симпатичні вушка. Її додають у супи та салати або ж готують як самостійну страву.
«Волосся ангела», або капеліні Так називають найтоншу пасту, вигадану в центрі Північної Італії. Вона ж – капеліні (capellini). Варити її потрібно буквально 3-4 хвилини – значно менше, ніж звичайні спагетті. Найкраще паста поєднується з дуже легкими соусами та морепродуктами.
Опис Фузіллі (італ. Fusilli, у перекладі) маленькі спіральки) – традиційні італійські макаронні вироби у формі спіралі із твердих сортів пшениці.
Капеліні – довга і дуже тонка паста завтовшки 1 мм. Вермішель – тонка паста до 2 мм завтовшки. Спагетті – найвідоміша тонка паста, відрізняється довжиною до 50 см. Лінгуїне – довга, тонка, трохи сплющена паста.