Лимонник має тонізуючу, адаптогенну, загальнозміцнюючу дію, стимулює нервову систему, дихальний центр, підвищує розумову та фізичну працездатність, підвищує гостроту нічного зору.
Китайська лимонник стимулює роботу нервової системи, тому має певні протипоказання. Не можна вживати плоди при вагітності, безсонні, гіпертонії, епілепсії, надмірної збудливості, підвищеній шлунковій секреції, гострих інфекційних захворюваннях.
Наукові дослідження властивостей різних частин цієї рослини ще ведуться, але спрощено можна запам'ятати так: сік ягід лимонника підвищує тиск, кісточки – окремо від ягід – знижують, перетерті ягоди разом із кісточками нормалізують, а лоза особливого впливу на тиск не чинить, зате підвищує імунітет.
У кулінарії ягоди лимонника використовуються у приготуванні вин, напоїв, варення, начинок для пиріжків. Плоди лимонника містять багато органічних кислот (лимонну, яблучну, винну), тонізуючі речовини, цукру, барвники. Насіння містить жирне масло. У листі виявлено мікро- та макроелементи.