Дрібну рибу можна солити і в'ялити безпосередньо біля річки. В такому разі її кидають у міцну ропу (яйце в ній не тоне), відро з якою вкопують у холодний намул чи пісок. Через 8—10 годин засолу рибу промивають у річці і вивішують у тіні під деревом, закривши марлею від мух.
В'ялену рибу краще готувати навесні або восени з жирної чи середньожирної рибини. Найкраще для цього підходить тарань, плітка, лящ, синець, чехоня, окунь, щука, короп та верховодка.
В'ялена риба робиться шляхом засолювання та подальшого сушіння при певній температурі та вологості протягом декількох днів або тижнів. Вона має тривалий термін придатності і може зберігатися багато місяців без втрати своїх корисних властивостей.
Висушування риби в сушарці. Щоб висушити рибу в сушарці, вибери режим риби, якщо такого немає, постав налаштування +50°C. На це знадобиться 4-10 годин, залежно від розміру рибин.
СКУМБРІЯ – вважається найкориснішою з усіх риб. Містить найбільше білку, полінасичених жирних кислот Омега-3 та вітаміну D. Всі інші види риб містять ті ж корисні речовини, але у значно меншій кількості.
Обидва види риб мають свої унікальні користі для здоров'я. Хек благотворно впливає на серце та судини, має протипухлинні властивості, а також є джерелом омега-3. З іншого боку, минтай допомагає розвитку волосся та має антиінфекційні властивості завдяки високому вмісту йоду.
Варити рибу потрібно в невеликій кількості рідини. Оптимальний варіант – коли вона злегка покриває продукт. Скільки часу варити рибу, описано нижче.