За способом обробки пшениці та розміром крупинок пшенична крупа ділиться на види та номери. № 1 ― найбільша, складається з ядер подовженої форми з закругленими кінцями, № 2 ― середня, складається з дроблених частин ядра овальної форми, № 3 і 4 складається з дрібніших частинок округленої форми.
Із пшениці виробляють манні й пшеничні крупи. Манні крупи являють собою дрібну крупку з ядра зерна, обчищеного від оболонок.
Пшенична крупа Арнаут — органічна крупа, виготовлена з очищених від зародка та оболонки зерен твердої пшениці, що ретельно подрібнюються, а потім шліфуються. Каша, приготовлена з арнаутки, має ніжний пшеничний смак та велику харчову цінність порівняно з крупою із м'яких сортів пшениці.
Користь і шкода круп: 7 видів каш, які варто ввести в раціон
- Рисова каша
- Гречана каша
- Вівсяна каша
- Пшоняна каша
- Манна каша
- Кукурудзяна каша
- Перлова і ячна каші
Залежно від виду круп'яної культури, крупи поділяють на види (пшеничні, ячмінні, вівсяні, кукурудзяні, рисові, гречані та ін.), а від технології виготовлення — на різновиди, номери, сорти.
Булгу́р (тур. bulgur) або бургу́л (араб. برغل) — крупа з обробленої окропом, висушеної та подрібненої пшениці. З давніх часів є широко поширеним продуктом на Близькому Сході та у Середземномор'ї.
Пшеничні крупи – це зерно пшениці, яке роздробили та ретельно відшліфували. З нього повністю прибрали зародки та частково плодові та насіннєві оболонки.