Цілий сухий горох треба варити протягом 2-2,5 години. Колотий буде готуватися трохи менше – 1-1,5 години. Якщо попередньо замочити горох, бобові розбухнуть та стануть м'якшими, тому час приготування скоротиться. Цілі горошини будуть варитися 40-60 хвилин, подрібнені – 30-45 хвилин.11 січ. 2023 р.
Промийте горох кілька разів під проточною водою. Пересипте горох в каструлю і залийте 400 мл холодної води. Поставте на середній вогонь, а потім зменшіть його до мінімального після закипання крупи. Варіть горох 20 хвилин, знімаючи пінку.
Співвідношення гороху та води при варінні – 1:3. Якщо вода швидко википіла, то можна долити ще склянку гарячої води. Щоб горох не пригорів до дна каструлі, його варять на невеликому вогні і періодично перемішують.
Є й третій спосіб приготувати горохове пюре без замочування. У цьому випадку використовують мікрохвильову піч. Горох заливають холодною водою, підсолюють, ставлять у НВЧ-піч. Кришкою не накривають та варять протягом 20 хвилин.
Зверніть увагу, що вода повинна стати повністю прозорою. Потім горох необхідно відправити в каструлю з холодною водою, яку зарання трішки підсолюють. Коли рідина закипить, потрібно варити горох близько 10 хвилин, а потім додати склянку крижаної води. Десь через 15 хвилин горох стане майже повністю м'яким.
Тоді цілий горох вийде зварити за 40-60 хвилин, а подрібнений – за 30-45 хвилин. Крім цього, є ще кілька хитрощів, як варити горох швидко: соліть горох в самому кінці варки – якщо посолити відразу, то він буде готуватися довше; після того, як горох закипить, додайте в нього 2 ст.
в мультиварціколотий горох без замочування варити 1 годину на режимі «гасіння», з замочуванням — 45 хвилин, цілісний горох — з замочуванням 1,5 години. в мікрохвильовці (тільки колотий горох): горох замочити, потім промити і залити водою, готувати в мікрохвильовці на режимі 500 ват …