Чинниками передачі є їжа, вода, предмети побуту, іграшки, інфіковані фекаліями хворого, у передачі деяких інфекцій мають значення комахи (мухи, таргани). Зараженню ГКІ сприяють антисанітарні умови життя, недотримання правил особистої гігієни.
Заразний період з моменту виникнення перших симптомів хвороби та весь період симптомів, а при вірусній інфекції – До 2х тижнів після одужання. Хворі виділяють збудників у довкілля з випорожненнями, блювотними масами, рідше із сечею. Механізм зараження – аліментарний (тобто через рот).
Для кишкових інфекцій характерна швидкість поширення. Передача – орально-фекальним, аліментарним та повітряно-краплинним шляхом. Інфекція передається від людини до людини через немити руки, предмети побуту, погано вимиті фрукти та овочі, водним шляхом.
Дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук милом перед їжею та після користування туалетом. 2. Не Використовуйте для пиття воду з відкритих джерел. Вживайте для пиття лише кип'ячену або бутильовану воду.