Щоб буряк зварився швидше, потрібно протримати її на плиті трохи більше години, а після злити киплячу воду і відразу залити буряк холодною водою, з-під крана. Через десять хвилин воду можна зливати.
Якщо хочете ще швидше зварити буряк, поставте її на великий вогонь, не зменшуючи та не накриваючи каструлю кришкою. (Щоправда, від вітаміну С у цьому випадку нічого не залишиться). Але тоді води має бути багато, вона має покривати коренеплоди сантиметрів на 8 вище, інакше википіть раніше, ніж овочі зваряться.
Молода буряк вариться у каструлі приблизно за 40 хвилин. При цьому велика буряк може варитися і 120 хвилин (особливо якщо торішня), а дрібна – буквально 20-30 хвилин, якщо в каструлі не дуже багато коренеплодів.