Свіжа риба, як правило, не має запаху, або ж пахне йодом. У свіжої риби луска щільна і пружна, плавники вологі і м'які, рожеві або яскраво-червоні зябра без слизу, а очі – прозорі й опуклі.
Якщо ми розріжемо рибу, побачимо, що кров розклалася практично по всьому хребту. Це риба, яка зберігалася в неправильних умовах, або був дуже слабкий тузлук, або підвищена температура. Риба зіпсувалася, її треба викидати. Важливо понюхати рибу: якщо у неї неприємний запах, значить, вона з дефектом.
Симптоми, характерні для зараження глистами після вживання зараженої риби. Гельмінти риб викликають порушення в роботі перистальтики, змінюють мікрофлору, розвивається часті рідкі випорожнення. При ураженні слизової тонкого кишечника розвивається метеоризм, здуття.
Тому, найкраще ловиться риба коли тиск стабільний. А найгірший клювання, повна його відсутність, відбуваються тоді, коли часто відбувається різка зміна тиску, часом, протягом одного дня – то зліт, то падіння.
Отруєння, викликані скумбрієвих видами риби (макрель, тунець, ставрида). В їх тканинах міститься велика кількість гістидину. Ця речовина в організмі людини здатне трансформуватися в заурін, що викликає розлади функцій шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, свербіж та почервоніння шкірних покривів.
1 Як дізнатися пропала риба чи ні? 2 Як визначити свіжість морозива? 3 Що буде, якщо з’їсти зіпсовану рибу? 4 Як визначити погану форель? 5 Що таке риба із душком? 6 Як можна зняти душок з риби?