Якщо потрібно визначити, які з зерен не дадуть позитивного результату, то вдаються до іншого способу. Перевірити насіння із загальної маси на схожість можна і в воді. Для цього його заливають рідиною і залишають на 5–10 хвилин. Погані спливуть, а хороші залишаться на дні.
Перевірка насіння у підсоленій воді Підсолена вода допоможе визначити якість посівного матеріалу. Насіння поміщують у соляний розчин, на літр води – чайна ложка солі, та залишають на 2-3 години. Насіння, що спливе, залишиться на поверхн,і є низькоякісним з низькою схожістю.
Розберемо терміни зберігання залежно від культури рослини: помідори, капуста, буряк, редис, ріпа – 4 роки; кабачок, огірки – 5 років; салат, морква, перець болгарський, баклажани – 3 роки; кукурудза, горох, боби, квасоля – 5 років.
В першу чергу вам потрібно занурити насіння в гарячу воду і потримати його 4-5 секунд. Потім негайно занурте його у холодну воду. Повторіть цю процедуру мінімум 5 разів. Обробка гарячою водою, а потім різка зміна температури сприяє проростанню насіння.
– терміни придатності насіння бобових культур – 4-6 років; – томати, редис, капуста біло-і червонокачанна, брокколі – 4-5 років; – морква, перець солодкий і гострий, салат, фенхель – 3-4 роки; – пряні трав'янисті культури – 2-3 роки і т.
Чистота – це відношення маси насіння основної культури до загальної маси зразка, взятого для аналізу у відсотках. Насіння не повинно мати ніяких домішок, оскільки вони впливають на норму висіву і на врожайність сільськогосподарських культур.
Тож ось як перевірити його на свіжість: зробіть розчин з 1 чайної ложки солі та 1 літра води; вилийте його в ємність і туди ж помістіть насіння; зачекайте 2 – 3 години. Після того, як цей час …