Хлібна одиниця (ХЕ) – умовна міра, прийнята спрощення розрахунку разового споживання вуглеводів. Одна ХЕ приймається за 10 г чистих вуглеводів або 12 г з урахуванням харчових волокон. Виробники діабетичних та дієтичних продуктів вказують хлібні одиниці з розрахунку 12 г вуглеводів у 1 ХЕ.
Вуглеводний коефіцієнт (КК) – це кількість одиниць інсуліну, яку треба запровадити кількість вуглеводів (кількість вуглеводів вимірюється в ХЕ чи грамах). Тобто, якщо Ваш КК 0,8 ОД на 1 ХЕ і Ви хочете з'їсти 40 г вуглеводів (4 ХЕ), то Вам треба ввести 3 ОД інсуліну (0,8 х4 = 3,2).
* – Мається на увазі 1 ст. ложка сирої крупи; у вареному вигляді (каша) 1 ХЕ міститься у 2 ст. ложках із гіркою (50 г). Близько 100 мл натурального соку фруктового без додавання цукру містить приблизно 1 ХЕ.
Основне джерело: Бергер М., Старостіна Є. Г. Практика інсулінотерапії. 1990. – 365 с., С. 364-365.
Таблиця перерахунку | ||
---|---|---|
Хліб та хлібобулочні вироби | 1 ХЕ = … | |
Цукор-пісок | 1 ст. ложка без гірки | 10 г |
Цукор-рафінад | 1 шматок | 10 г |
Зелений горошок | 7 ст. ложок | 100 г |